Delegace z provincie Hebei navštívila tři kraje v srdci Evropy

Delegace z provincie Hebei navštívila tři kraje v srdci Evropy

Čínská provincie Hebei s dvaasedmdesáti miliony obyvateli by se mohla stát skutečným mostem pro vstup českých společností na rozsáhlý a stále se rozvíjející čínský trh. Stejně tak by spolupráce českých regionů s touto provincií mohla podstatně pomoci přivést čínské investory do České republiky (ČR). Právě o dalším prohlubování vzájemných vztahů jednala v ČR obchodní mise výkonné viceguvernérky provincie Hebei paní Qin Boyong, která navštívila srdce Evropy ve dnech 28. února – 4. března 2015.

 

Předmětem návštěvy delegace paní viceguvernérky bylo především posílit ekonomickou spolupráci a obchodní vztahy mezi touto provincií, která leží okolo hlavního města Číny Pekingu, a ČR. Na programu byla nejen návštěva Prahy, ale také tří českých regionů – Vysočiny, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Všechny tyto kraje mají eminentní zájem na tom hlouběji rozvíjet další spolupráci se svými čínskými partnery. Jednání na Vysočině, v Jihomoravském kraji a v Moravskoslezském kraji proto měla velmi konkrétní výsledky. Představitelé krajů představili členům delegace řadu projektů v oblasti exportu a investic v Číně například co se leteckého průmyslu nebo ochrany životního prostředí týká, ale také v oblasti investic do ČR. Diskutovalo se též o spolupráci v oblasti vzdělávání, technologií, vědy a výzkumu, což je klíčové pro budoucí projekty a rozvoj.

 

Návštěva na Vysočině

hebei_DSCN3746Čínská delegace během své návštěvy v ČR nejprve navštívila Žďár nad Sázavou, kde se jí dostalo oficiálního přijetí od představitelů kraje Vysočina. Za podpory vedení kraje a vedení Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která program delegace v ČR organizovala, se uskutečnila i návštěva delegace v metalurgicko-průmyslovém komplexu akciové společnosti ŽĎAS ve Žďáru nad Sázavou. Právě tato společnost už více než 10 let aktivně spolupracuje s čínskou stranou na dodávkách zařízení pro volné kování. Představitelé zúčastněných stran během setkání potvrdili, že budou spolupracovat i nadále, a to ve smyslu dohody o strategické spolupráci mezi akciovou společností ŽĎAS a významnou skupinou firem Hebei Iron & Steel Group, která byla podepsána při návštěvě prezidenta ČR pana Miloše Zemana v Čínské lidové republice (ČLR). Tyto firmy jsou lídry čínského trhu a patří mezi TOP 5 firem světa ve svém oboru.

 

[g-slider gid="6211" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Výsledkem společného jednání v akciové společnosti ŽĎAS je také dohoda o vzájemné výměně informací v oblasti technického, středního a vysokého školství. Úzkou spolupráci v této problematice naváží představitelé Kraje Vysočina a provincie Hebei. Mezi další společná témata by do budoucna měla patřit také problematika ekologie a řešení likvidace komunálních odpadů. Kromě obchodních jednání si delegace prohlédla také cisterciácký klášter ve Žďáru nad Sázavou, památku zapsanou na seznam UNESCO. K jednomu ze zásadních témat rozhovorů o spolupráci totiž patří rozvoj turistického ruchu mezi ČR a ČLR. O potenciálu v této oblasti se jednalo také v Brně, které bylo další zastávkou delegace paní viceguvernérky.

 

Jednání v Jihomoravském kraji

hebei_cina8Jihomoravský hejtman Michal Hašek spolu s dalšími představiteli kraje přijal hosty z daleké Číny v prostorách brněnského sídla krajského úřadu. Poté se členové delegace seznámili s prezentací Jihomoravského inovačního centra a Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava. Čínské delegaci se Jihomoravský kraj představil jako region přející nejen rozvoji cestovního ruchu, ale také moderním technologiím. Delegace následně navštívila letiště v Brně-Tuřanech, kde proběhlo setkání se zástupci Krajské hospodářské komory či prezentace vědecko-technických parků na jižní Moravě. Čínským hostům se zde představila také společnost Thermal Pasohlávky, provozující lázeňský komplex v Pasohlávkách, který se chce orientovat i na využití tradiční čínské medicíny.

 

Zastavení v Moravskoslezském kraji

hebei_IMG_2386Z Brna delegace zamířila do Moravskoslezského kraje. Oficiálního přijetí od představitelů kraje v čele s hejtmanem Miroslavem Novákem se jí zde dostalo na půdě Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. Následovalo představení univerzity a také investičních příležitostí v Moravskoslezském kraji. Protože provincie Hebei patří k největším producentům železa v Číně, prezentoval se Výzkumný ústavu hutnictví železa. Delegace také absolvovala prohlídku Výzkumného energetického centra. Jednala i se zástupci společností Vítkovice Power Engineering a Tatra Trucks. Prohlédla si závod Tatra Kopřivnice, kde si paní viceguvernérka vyzkoušela jízdu ve vozidle Tatra.

 

Paní viceguvernérka byla též oficiálně přijata na Úřadu vlády ČR v Praze. Během jednání byla ujištěna, že předseda vlády převzal osobní záštitu nad spoluprácí s ČLR. Ocenění a poděkování se paní viceguvernérce dostalo za to, že do ČR odcestovala ještě během oslav státních svátků příchodu nového čínského roku.

Nynější jednání mezi kraji a provincií Hebei nejsou zdaleka prvním kontaktem. Jedna z delegací z této provincie navštívila jih Moravy již v srpnu loňského roku v návaznosti na konání China Investment Forum (CIF) a Local Leaders Meeting (LLM) 2014 v Praze. V lednu tohoto roku se také uskutečnilo jednání guvernéra provincie s prezidentem Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce. ČR pak spolupráci s provincií Hebei rozvíjí například v rámci Asociace pro spolupráci představitelů regionů střední a východní Evropy a guvernérů Číny, která byla založena vloni na CIF a LLM 2014 v Praze a je jedním ze tří klíčových příspěvků ČR ke spolupráci šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny.