Odstartovala první přímá letecká linka mezi Prahou a Šanghají

Odstartovala první přímá letecká linka mezi Prahou a Šanghají

První přímá letecká linka mezi srdcem Evropy a ekonomickým centrem Číny odstartovala 23. června 2016. Pravidelné letecké spojení mezi Prahou a Šanghají začala provozovat společnost China Eastern.

 

Slavnostního ceremoniálu na pražském letišti se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka, velvyslankyně Čínské lidové republiky Ma Keqing, předseda představenstva China Eastern Liu Shaoyong, předseda představenstva společnosti Český Aeroholding Václav Řehoř či primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

 

[g-slider gid="8205" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

„Jsem velmi rád, že intenzivní práce současné vlády na rozvoji vztahů s Čínskou lidovou republikou má konkrétní výsledky a podařilo se nám dotáhnout do úspěšného konce otevření v pořadí již druhého přímého leteckého spojení mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou. Pomůže to turistickému ruchu i obchodní spolupráci mezi oběma zeměmi,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Připomněl, že vláda ČR tímto krokem plní jednu z priorit, kterou je vytvoření důležitého dopravního uzlu mezi Čínou a střední a východní Evropou z pražského letiště. Přímé letecké spojení také podpoří narůst počtu čínských turistů v ČR.

 

 

Kromě inauguračního letu se 23. června k této příležitosti uskutečnil také slavností inaugurační galavečer na Pražském hradě. Zde vystoupil prezident ČR Miloš Zeman, který uvedl: „Vím, že China Eastern je již dnes jedna z deseti nejvýznamnějších leteckých společností světa. Chtěl bych této společnosti z celého srdce popřát, aby se stala společností nejvýznamnější, tak jako během dvou nebo tří let její země. A doufám, že právě bezpečný přístav, který čínské aerolinie naleznou právě v Praze, k tomu alespoň malým, ale podstatným dílem přispěje.“

Pravidelná linka mezi Prahou a Šanghají bude létat třikrát v týdnu – v úterý, ve čtvrtek a v neděli.