Hejtman představil kraj na Čínském investičním fóru

Hejtman představil kraj na Čínském investičním fóru

O posílení spolupráce na regionální a městské úrovni a podpoře turismu na čínském investičním fóru (China Investment Forum 2013) hovořil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Akci na Pražském hradě pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana do 14. listopadu 2013 pořádá Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Miroslav Novák na konferenci vystoupil z pozice místopředsedy Asociace krajů České republiky. Moravskoslezský hejtman se zároveň intenzivně připravuje na návštěvu provincie Jiangsu v Čínské lidové republice, která se uskuteční příští týden.

 

hejtman_novak

„Navázat spolupráci s druhou nejsilnější ekonomikou světa je důležité zejména pro Moravskoslezský kraj, kterého citelně zasáhla světová hospodářská krize a musí řešit tíživou sociální situaci. Rozvoj malého a středního podnikání a spolupráce v oblasti cestovního ruchu by mohly přinést do regionu potřebná pracovní místa,“  uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Na konferenci hovořil o možnostech spolupráce s Čínou v oblasti dopravy a dopravní infrastruktury, průmyslu – představí mimo jiné průmyslové zóny, které jsou připraveny pro vstup dalších investorů, i turistické atraktivity, které stojí za to vidět, a další. „Moravskoslezský kraj, to není jenom těžký průmysl a technologie, ale také krásná příroda – Beskydy, Jeseníky. Je to region s historií, unikátními technickými památkami, kde je možné se dobře bavit, sportovat, či relaxovat kupříkladu v lázních,“ podotkl hejtman Miroslav Novák.

V následujících pěti letech má čínský dovoz dosáhnout hodnoty deseti bilionů amerických dolarů, zahraniční investice přesáhnout hodnotu 500 miliard USD a do zahraničí za turistikou hodlá vycestovat přes 400 milionů Číňanů. Čínská strana navrhuje, aby rok 2014 byl vyhlášen rokem obchodu a investic mezi zeměmi střední a východní Evropy a Čínou. Čínské investiční fórum je tak příležitostí nejen pro ohlédnutí a rekapitulaci dosavadní spolupráce v oblastech cestovního ruchu, kultury, školství a regionů obou zemí, ale návrhů možností dalšího rozvoje vzájemných vztahů.

 

Navazování spolupráce s Čínou nekončí

Účastí na investičním fóru aktivity moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka v navazování spolupráce s Čínou nekončí. Příští týden odjíždí na pracovní zahraniční cestu do provincie Jiangsu v Čínské lidové republice. Cesta, která se uskuteční od 18. do 24. listopadu 2013, navazuje na jednání, která letos moravskoslezský hejtman absolvoval s nejvyššími představiteli provincie. Jedno ze setkání proběhlo v červenci 2013 v čínském Čončingu v rámci ekonomického fóra mezi Čínou a státy střední a východní Evropy. Představitelé provincie opakovaně projevili zájem o prohloubení spolupráce mezi regiony. Zájem čínské strany vyústil v připravované memorandum o rozvoji přátelských výměn a spolupráce mezi Moravskoslezským krajem a provincií Jiangsu, které bude podepsáno 19. listopadu 2013 v metropoli provincie Jiangsu v Nankingu.

Provincie Jiangsu s více než 71 miliony obyvatel patří mezi nejrozvinutější provincie v ČLR s velkou průmyslovou tradicí a vysokou úrovní rozvoje vědy a techniky. Klíčovými průmyslovými odvětvími provincie Jiangsu jsou: infrastruktura, petrochemický průmysl, průmysl stavebních materiálů, elektronický průmysl a automobilový průmysl. Spolupráce mezi regiony bude zaměřena především na hospodářskou oblast, na technologie s vysokou přidanou hodnotou a na spolupráci mezi vzdělávacími institucemi, primárně univerzitami.

Zdroj: Webový portál Moravskoslezského kraje