Praha letos přivítá čínský nový rok na Staroměstském náměstí

Praha letos přivítá čínský nový rok na Staroměstském náměstí

Nejen v Číně, ale po celém světě vítají čínský nový rok velkolepé oslavy, obří lampiony v podobě draků či jiných tradičních symbolů a stovky menších lampionů vypouštěných k nebesům. Na ulicích zní tradiční čínská hudba a mihotají se tanečníci v pestrobarevném odění. Velkolepou podívanou sledují napříč kontinenty miliony lidí. Tradice vítání příchodu čínského nového roku trvá již asi tři a půl tisíce let. Letos poprvé zažije oslavy lunárního nového roku – roku Ovce – také pražské Staroměstské náměstí.

 

Oslava příchodu čínského nového roku je nejvýznamnějším čínským svátkem a hlavním svátkem v jihovýchodní Asii. Je také nazývána Svátkem jara a Svátkem lampionů. Slaví se na lunární Nový rok, který nastává s druhým novým měsícem po zimním slunovratu. Datum tohoto svátku je proto pohyblivé.

Na Staroměstském náměstí v Praze se bude příchod roku Ovce slavit od 18. do 22. února 2015.

Připravena je unikátní výstava tradičních čínských lampionů pod názvem Půvabná Jiangsu. Výstava představí lampiony ztělesněné do podoby zvířat nebo předmětů s historickým významem, užívané při slavnostech a svátcích. Výstava byla speciálně pro tuto příležitost přivezena z čínské provincie Jiangsu.

Na podiu je každý den mezi 14 a 19 hodinou připraven bohatý kulturní program. S vystoupením tradičních čínských tanců, zpěvem a akrobacií se představí umělecký soubor Charm Xiang Xi
z provincie Hunan a také skupina bubenic Red Women Drum Group z pekingského distriktu Chaoyang. Pražské Wushu Centrum si pro tuto příležitost připravilo vystoupení Lvího tance a ukázky tradičního bojového umění kung-fu.

Na návštěvníky Staroměstského náměstí také čekají stánky s tradičními čínskými dárkovými předměty, ukázkami čínské kultury a historie, ale i stánky nabízející jídla tradiční čínské kuchyně.

Čínský nový rok se slaví po celém světě a oslavy mimo Čínu se staly součástí multikulturních festivalů ve všech hlavních evropských a světových metropolích. Jednou z největších oslav mimo Čínu je slavnost v Londýně. Vždy se jedná o nepolitické aktivity, při nichž vystupují čínští hudebníci, tanečníci, divadelníci v tradičních maskách. Akce představují Čínu jako zemi s historií starou několik tisíc let, bohatou tradiční kulturou, nádherným uměním, hudbou, architekturou, literaturou a filozofií.

Letošní oslavu čínského nového roku Ovce na Staroměstském náměstí organizuje Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce v úzké součinnosti s velvyslanectvím Čínské lidové republiky v České republice a Městskou částí Praha 1. Záštitu nad touto kulturní akcí převzal Magistrát hlavního města Prahy.

 

oslava_silvestr_web2