Mladí fotbalisté a hokejisté z České republiky úspěšně reprezentovali na turnajích v Číně

Mladí fotbalisté a hokejisté z České republiky úspěšně reprezentovali na turnajích v Číně

Spolupráce mezi ČR a ČLR se intenzivně rozvíjí také ve sportu. Tato oblast navíc poskytuje velký prostor pro práci s mládeží a její rozvoj a přináší řadu příležitostí pro vzájemné setkávání a seznamování lidí z obou kultur. Hned dva turnaje, které přispěly nejen k měření sportovních výkonů během přátelských zápasů, ale právě také k prohloubení vzájemného poznání mladých lidí a jejich kultur a zároveň spolupráce evropských a čínských týmů, se odehrály během druhé poloviny července 2016 v Číně.

 

Na úspěšný fotbalový turnaj Slavia International Cup, který se hrál na konci března v České republice v době návštěvy čínského prezidenta v Praze, navázal turnaj pořádaný ve dnech 15. – 20. července 2016 Šanghajskou fotbalovou asociací SFA (Shanghai Football Association). V rámci tohoto mezinárodního mládežnického turnaje proti sobě postupně stanuly čtyři týmy, kdy jediným evropským týmem byla SK Slavia Praha. Její hráči se střetli s vrstevníky z týmů Shanghai Quanyun, Shanghai SIPG, Jiangsu Suning. Bilance skončila pro Slavii Praha dvěma výhrami a jednou remízou – Shanghai Quanyun – SK Slavia Praha 0:2, Jiangsu Suning – SK Slavia Praha 2:2, Shanghai SIPG – SK Slavia Praha 0:2 (0:1). Mladí fotbalisté se tak velmi dobře vyrovnali nejen se soupeři, ale i s klimatem, kdy hráli i ve 37 stupních Celsia a při devadesátiprocentní vlhkosti vzduchu.

Česká výprava měla také možnost poznat města Šanghaj, Suzhou a Tongli. V nabitém zápasovém programu se díky organizátorovi turnaje SFA a společnosti CEFC podařilo mladým fotbalistům navštívit i kulturní památky, které jsou zahrnuty do světového kulturního dědictví. Na přátelská utkání je doprovázeli trenér Pavel Řehák, vedoucí výpravy Ivo Knoflíček a sportovní ředitel mládeže Jiří Plíšek. Během setkání s prezidentem SFA došlo také na diskuzi o vzájemné spolupráci mezi SFA a klubem SK Slavia Praha.

 

[g-slider gid="8489" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Další turnaj, tentokrát hokejový, se odehrál ve dnech 17. -18. července se v Pekingu. Uskutečnil se v kategoriích U12 a U14 a jeho pořadatelem byla Pekingská hokejová asociace. S výjimkou domácího pekingského klubu byla SK Slavia Praha jediným klubem, který obsadil obě kategorie. V kategorii U12 poměřili mladí hokejisté síly se soupeři z klubu Jokerit z finských Helsinek a s domácím pekingským klubem. Navíc se uskutečnil ještě exhibiční zápas s New York Islanders. Slavisté v turnaji vybojovali první místo. V kategorii U14 se jim podařilo získat druhé místo, a to v konkurenci týmů Nordic Vikings ze Švédska, Amur Chabarovsk a Pekingu. Celkem se turnaje zúčastnilo 34 mladých českých hokejistů. Slavností zakončení se konalo za účasti zástupců velvyslanectví jednotlivých zemí a ocenění předával vítězům sám prezident Pekingské hokejové asociace. HC Slavia Praha získala i individuální ocenění v kategoriích nejlepší trenér a brankář kategorie U12 a nejlepší obránce kategorie U14.